
Warmteverliesberekening
UW WONING ZO EFFICIËNT MOGELIJK VERWARMEN?

Voor nieuwbouwwoningen met een omgevingsvergunningsaanvraag vanaf 2023 is een verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht. Dit is een installatie-eis waarbij de ontwerpvertrektemperatuur van het water in het verwarmingssysteem niet hoger dan 45°C mag zijn.
Met een warmteverliesberekening kan de ontwerpvertrek- en retourtemperatuur gedetailleerd berekend worden. Dit heeft een positieve invloed op het E-peil. Deze kan namelijk tot wel 20 E-peilpunten dalen, afhankelijk van het type installatie en het jaar van de bouwaanvraag.
Via ramen, deuren, kieren, dak of vloer gaat er heel wat warmte verloren.
Een warmteverliesberekening brengt het warmteverlies door transmissie en ventilatie in kaart. Hierbij wordt het volledige verwarmingssysteem gedimensioneerd. De berekening gebeurt volgens de vastgelegde norm NBN EN 12831, waardoor dit een geldig EPB-stavingsstuk wordt.
Aan de hand van deze gedetailleerde berekening kan een warmteopwekker en een warmteafgiftesysteem geselecteerd worden die deze verliezen compenseert om een goed comfortniveau in de woning te realiseren.
De resultaten van de berekening kunnen worden gebruikt om te bepalen hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen en te koelen en welke maatregelen nodig zijn om het te verminderen.

In Vlaanderen is het sinds 2021 verplicht om een warmteverliesberekening volgens norm 12831 op te maken voor nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Dit is een belangrijke stap in de richting van energiezuinig bouwen en het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.